Historie

Appendagefabriek Kolk werd in 1922 opgericht met steun van de Nederlandse waterleidingbedrijven. Het doel was een Nederlands aandeel in de materiaalvoorziening bij de aanleg en uitbreiding van het drinkwaterleidingnetwerk te kunnen garanderen. Tot op de dag van vandaag is Kolk een onafhankelijk familiebedrijf waarin de vierde generatie actief is. Met de kennis en ervaring die door rijke historie is opgebouwd worden de door Kolk ontworpen en gefabriceerde producten steeds verder doorontwikkeld, verbeterd en gemoderniseerd.

   

Kennis en ervaring de basis voor vooruitgang

De eerste Kolk brandkraan werd in 1923 ontworpen en onze brandkranen zijn nog steeds een begrip in de markt. Kolk heeft in het verleden veel producten geleverd aan de voormalige Nederlandse koloniën zoals Indonesië, Suriname en de Antillen. In de zestiger jaren was de scheepsbouw, met name de tankerbouw een grote afnemer van de producten.

Voor de aanleg van de Oosterschelde stormvloedkering werden alle afsluiters door Kolk geleverd.

De technologische ontwikkelingen lopen als een rode draad door de historie van Kolk. De ontwikkelingen welke zich de afgelopen jaren hebben voorgedaan in de drinkwatervoorziening hebben zich bij Kolk vertaald in een uitbreiding van het productenpakket, productvernieuwing, korte levertijden, moderne distributiekanalen, etc. De producten en productietechnieken werden doorlopend aangepast naar de laatste stand der techniek en de behoefte van de markt.

Kolk heeft zich door de jaren heen ontwikkeld van een traditioneel productiebedrijf tot een moderne flexibele organisatie. De organisatie concentreert zich nu op het samenstellen, coaten en testen van kwalitatief hoogwaardige producten waarbij de grondstoffen en onderdelen worden betrokken van een wereldwijd netwerk van gekwalificeerde toeleveranciers.

   

Hoogtepunten uit de geschiedenis van Kolk

Hieronder treft u een overzicht aan van enkele hoogtepunten uit de geschiedenis van Kolk.

1923: de eerste brandkraan

De eerste Kolk brandkraan werd in 1923 ontworpen. Onze brandkranen zijn nog steeds een begrip in de markt.

Van 1923 tot na de Tweede Wereldoorlog

Kolk heeft in het verleden veel producten geleverd aan de voormalige Nederlandse koloniën zoals Indonesië, Suriname en de Antillen.

De jaren 60: de scheepsbouw

In de zestiger jaren was de scheepsbouw, met name de tankerbouw een grote afnemer van de producten.

De jaren 70 en 80

De aanleg van de Oosterschelde stormvloedkering kreeg in 1979 goedkeuring van het parlement waarna met de bouw is gestart. Kolk heeft alle afsluiters voor de stormvloedkering geleverd.

Van vroeger tot nu

De technologische ontwikkelingen lopen als een rode draad door de historie van Kolk. De ontwikkelingen in de drinkwatervoorziening van de afgelopen jaren hebben zich bij Kolk vertaald in onder andere:

  • een uitbreiding van het productenpakket,
  • productvernieuwing,
  • korte levertijden en
  • moderne distributiekanalen

De producten en productietechnieken worden doorlopend aangepast aan de laatste technische ontwikkelingen en de behoefte van de markt. De organisatie concentreert zich nu op het samenstellen, coaten en testen van kwalitatief hoogwaardige producten waarbij de grondstoffen en onderdelen worden betrokken van een wereldwijd netwerk van gekwalificeerde toeleveranciers.

Kolk leren kennen?

Deze pagina vertelt u meer over de geschiedenis van ons bedrijf. Wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen en welke meerwaarde Kolk biedt? Wij stellen ons graag verder aan u voor. Lees meer over de productiefaciliteiten, ons kwaliteitsbeleid, Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en ons team Ook kunt u contact met ons opnemen of een terugbelverzoek achterlaten